Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Chaturanga 1 – Caissa 8

We speelden op 16 november tegen Caissa 8. Waldemar had op bord 1 al vooruit gespeeld. Hij kwam een stuk voor in de opening maar verloor helaas toch. We begonnen dus met een 0-1 achterstand.

Gelukkig was de basisopstelling weer compleet dat proberen we dit seizoen zo lang mogelijk vol te houden. Op bord 2 kwam Jonathan redelijk uit de opening. Hij had alleen wel snel een pion op g4 dat voor en nadelen kon hebben. Op bord 3 was er geen tegenstander voor Jasper. Om 21.00 helaas nog steeds niet dus werd het 1-1. Jasper vond het wel prima, zo kon hij rustig Nederland-Frankrijk kijken. Op bord 4 speelde Tobias, hij kwam in een ingewikkelde stelling met veel penningen en een vooruitgeschoven pion van zijn tegenstander. Hij leek moeilijk te staan maar het kon alle kanten op. Op bord 5 won Auke een pion in de opening maar zijn dame leek een beetje in gevaar. Toen zijn dame weer veilig stond leek Auke iets beter te staan. Op bord 6 stond Pjotr nog gelijk, maar nadat zijn twee lopers waren geruild tegen 2 paarden stond hij iets minder, omdat de verwachting dat de stelling gesloten bleef tegenviel. Op bord 7 had Jan het moeilijk. Vrij snel stond zijn koning onveilig en werd hij helaas mat gezet 1-2. Vorige ronde had hij netjes gewonnen dus kan een keer gebeuren. Op bord 8 leek Matthieu lang wel redelijk goed te staan. Zijn tegenstander won op een gegeven moment wel een kwaliteit, maar hiervoor leek redelijk wat compensatie te zijn.

Pjotr verloor een pion maar leek compensatie te hebben voor zijn nu toch sterkere paard. Helaas sloeg hij de pion terug met zijn koning. Hierdoor liep hij in een dubbele aanval waardoor hij een volle toren verloor en daarna kon opgeven. 1-3. Jonathan offerde een kwaliteit voor een sterk loperpaar, leek goed te staan, maar er waren wel veel eeuwig schaakjes waar hij voor moest oppassen. Tobias wikkelde af en won daarna een pion. Hij kwam langzaam steeds beter te staan. Bovendien had zijn tegenstander grote tijdnood. Auke had een gecompliceerde stelling met beide koningen die vrij open stonden. Na een aftrekaanval die zijn tegenstander, mede vanwege tijdnood, miste, ging Auke mat zetten en gaf zijn tegenstander op. 2-3. Matthieu had uiteindelijk veel compensatie voor de kwaliteit. Ik zat zelf te analyseren maar toen hij blij de speelzaal uitstapte wist ik dat het 3-3 stond. De spanning steeg. Tobias leek goed te staan maar moest het nog wel even afmaken. Jonathan had een matdreiging die nog net te verdedigen was door de zwarte dame. Toen Jonathans pionnen oprukte, nadat hij zijn koning veilig had gezet, was er echter geen houden meer aan. 4-3. Tobias kon daarna vrijuit spelen hij kon eigenlijk niet meer verliezen en nadat hij een dubbele vrijpion had kon hij het rustig uitspelen. 5-3.

Het leek er lange tijd niet op maar bij de meeste stellingen viel het dubbeltje gelukkig de goede kant op. Als we elke wedstrijd met ons basisteam kunnen spelen. Zouden we het iedereen in deze poule moeilijk kunnen maken. Het is niet zoals voorgaande jaren dat er een duidelijke rating favoriet is in onze poule dus we gaan kijken hoe ver we kunnen komen. Volgende ronde uit tegen EsPion dan gaan we er weer tegenaan !

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén