Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Speeltempo en digitale klokken

Het speeltempo is de hoeveel tijd die een speler heeft om alle zetten in een spel te maken. Sommige speeltempo’s zijn ingewikkelder en verdelen het spel in fasen. Spelers kunnen bijvoorbeeld twee uur hebben om de eerste 40 zetten van een spel te spelen, en dan nog een uur om het spel uit te spelen, terwijl ze 30 seconden bonustijd krijgen voor elke zet die ze maken. (Ja, de meeste moderne digitale klokken kunnen dat allemaal gemakkelijk aan!)

Gelukkig zijn de meeste speeltempo’s veel eenvoudiger dan dat, bestaande uit een basistijd en een optionele verhoging van de bonustijd die per zet moet worden toegevoegd. Dit wordt meestal geschreven als [basistijd] | [increment]. Een blitz-game van vijf minuten zonder bonus zou bijvoorbeeld 5 | 0 zijn en een game van drie minuten met een bonus van twee seconden zou 3 | 2 zijn.

Houd er rekening mee dat de basistijd is voor het hele spel, per speler. In een 5 | 0-game krijgen de witte en zwarte klok elk vijf minuten, wat betekent dat het spel in totaal tot 10 minuten kan duren.

Het speeltempo bepaalt ook het type spel: bullet, blitz, rapid of normaal tempo (KNSB/SGA tempo)

Bullet
Bullet-speeltempo is de snelste! We definiëren het bullet-speeltempo als schaakspellen waarbij elke speler minder dan drie minuten totale tijd krijgt in een spel met 40 zetten. Het gedeelte “40 zetten” is alleen belangrijk als de tijdcontrole een bonusverhoging bevat. 2 | 1 kwalificeert zich bijvoorbeeld als een bullet time-controle omdat het spelers slechts twee minuten en 40 seconden (40 x één seconde increment) geeft om na te denken in een spel met 40 zetten.

Blitz
Blitz-speeltempo geeft elke speler tussen de drie en tien minuten totale tijd in een spel met 40 zetten.

Rapid
Rapid-speeltempo omvatten alle live spellen waarbij spelers 10 minuten of meer bedenktijd hebben in een spel met 40 zetten.

SGA speeltempo
1 uur 30 min + 15 sec increment vanaf de start.

KNSB speeltempo
40 zetten in 90 minuten plus 30 minuten extra + 30 sec increment vanaf de start

Een handleiding voor de populaire DGT 3000 digitale schaakklok is hier te vinden:

DGT 3000

De KNSB heeft voor de onderstaande klokken een handleiding gemaakt.

DGT 2010
DXT XL
DGT 2000

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén