Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Amsterdam West 2 – Zuid-Oost United

Zaterdag 24 november speelden we onze vierde wedstrijd in de KNSB vierde klasse met ons combiteam van Chaturanga en Isolani genaamd Zuid-Oost United.

Dit maal speelden we een uitwedstrijd bij Amsterdam West 2 in het bekende Bilderdijkpark. Locatie die meestal stukken voller zit bij SGA competitiewedstrijden dus was het wel even wennen om in de zaal met 1 team te spelen. Mede ook doordat hun eerste team uit speelde.

Om 13 uur konden we beginnen. Almar Sternau van Isolani op bord 3 was iets verlaat en Maarten Mellegers(ook van Isolani) zijn tegenstander was er nog niet. Zijn oorspronkelijke tegenstander zou uiteindelijk ook niet komen en last minute hadden ze toch nog een vervanger weten op te trommelen die qua rating niet per se veel slechter was (1800 hoog).

Jonathan was de eerste die klaar was op bord 4. Al redelijk snel zag ik een stelling op het bord waarbij beide spelers steeds konden doorslaan. Had niet de behoefte om door te rekenen wie er nou echt beter stond maar een tijdje later zag ik dat Jonathan een gezonde pion voorstond.

Doordat ook later de randpion werd opgepeuzeld was het voor Jonathan een koud kunstje om het eerste punt binnen te harken 0-1.

Rene speelde als invaller op bord 8 een verdienstelijke en degelijke pot. Weliswaar zat hij op het achtste bord maar zijn tegenstander had een rating van ruim in de 1900. Ondanks zijn solide spel wist zijn tegenstander toch het punt voor AW 2 binnen te halen 1-1

Maarten op bord 5 was aan zijn partij begonnen tegen zijn tegenstander die bijna een uur minder had. In het damegambiet kwam hij halverwege iets minder te staan waardoor hij een pion verloor. Zijn tegenstander kwam weliswaar in tijdnood maar wist binnen de tijdmarge toch alles af te ruilen om in een gewonnen pionnen eindspel terecht te komen 2-1

Cees (van Isolani), op bord 2, leek goed uit de opening te komen maar naarmate de partij vorderde ebde dat weg. Optisch leek hij goed te staan maar echt kansen om door de drukken waren er niet. Zijn tegenstander wist vervolgens wel met voornamelijk het paard de vijandelijke stellingen binnen te dringen en schade aan te richten. De verdediging was vervolgens niet meer houdbaar 3-1.

Almar speelde een prima pot. Was in de opening bezig om de koningsvleugel aan te vallen. Zijn tegenstander hield krampachtig stand, waarna Almar het vervolgens op de damevleugel probeerde en daar 2 pionnen veroverden. Dit voordeel wist hij te benutten en het stond 3-2. Op bord 7 was Pjotr bezig. Voortkomend uit een rustig begin wist hij beetje bij beetje zijn voordeel beetje bij beetje ook uit te breiden. Hij won daarmee een pion maar er waren wel ongelijke lopers op het bord. Omdat hij later in de partij ook een aanval moest verdedigen en daarom niet het pionnetje voorsprong kon verzilveren moest hij genoegen met remise 3,5-2,5 Ik speelde op bord 5. Naar mate de partij vorderde kwam ik goed te staan en had mijn tegenstander weinig te ruimte. Echter in het einde van het middenspel zag ik het toch enigzins uit mijn handen glippen daar de torens van mijn tegenstanders ruimte kregen. Mijn tegenstander kwam ook een pion voor te staan welke ik gelukkig even later wist te heroveren. Mijn koning stond halverwege het bord. Mijn koning stond dus vrij open en bloot en moest dit dus heel secuur spelen maar daarentegen was mijn open maar actieve koning ook een wapen. Zijn koning kon niet uit de achterste regionen ontsnappen. Ik had vervolgens een vrijpion aan de koningsvleugel. Dit kon hij met moeite tegenhouden maar ik kon vervolgens met mijn koning de damevleugel kant binnen wandelen en daar de pionnen op te peuzelen wat resulteerde in een winstpartij 3,5-3,5

Blijft over Waldemar op bord 1. Kwam lekker uit de opening en had een redelijk overwicht. Op het einde van het middenspel kreeg zijn tegenstander ook kansen. De eindstelling was erg onduidelijk. Zijn tegenstander had vrijpionnen op de damevleugel en Waldemar stond optisch beter op de koningsvleugel. Moelijk te zeggen wie nou echt beter stond. Beiden durven het risico niet te nemen en besloten genoegen te nemen met remise wat een 4-4 eindstand opleverde.

Er had misschien iets meer ingezeten maar ik denk een terechte eindstand. Met 5 mp uit 4 wedstrijden doen we het heel behoorlijk en we hebben nu al 5mp meer dan de nummers 9 en 10, de degradatieplaatsen. Ons handhaven moet dus wel lukken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén