Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Verslag externe competities 2021-2022

Externe competities 2021-2022
Het seizoen 2019-2020 werd abrupt beëindigd door de komst van het Coronavirus.
In het seizoen 2020-2021 werd geprobeerd om dit op te starten maar ook door ditzelfde virus konden de externe competities geen doorgang vinden.
In dit seizoen konden beide competities gelukkig wel uitgespeeld worden, zij het met horten en stoten.

Chaturanga 1
Het eerste van Chaturanga zat in een poule van 9 teams. Dat betekent dus 9 rondes in plaats van 7 rondes.
Elke ronde zou een team dus vrij zijn. Helaas hadden wij geen ronde vrij tijdens de lockdown periode.
Deze vrije ronde hadden wij al in ronde 2 nadat we in ronde 1 net verloor van het derde van Caissa.
Gedurende de lockdown periode waren er twee wedstrijden gepland welke dus later ingehaald werden.
Daarnaast stond er ook een wedstrijd gepland op de dag dat er code rood was vanwege het heftige weer.
Al die drie rondes werden later in het seizoen ingehaald. Op een gegeven moment was het een puzzel om
al die wedstrijden uit te spelen wat uiteindelijk wel lukte. Er zouden 2 teams degraderen.
Bij een team was al duidelijk dat deze zouden degraderen, het derde van ENPS. Maar de tweede degradant zou pas bekend worden bij de allerlaatste speelrondes.
Wij behoorden tot 1 van de mogelijke degradanten. Wij wonnen dus van de gedoodverfde degradant en boekten ook een eclatante zege op Boven-IJ.
Bij een aantal wedstrijden viel het kwartje helaas verkeerd. Mede degradatiekandidaat de Volewijckers wist zich halverwege het seizoen te versterken met een 2300speler en een 1900 speler.
Wij hadden ook het pech dat zij hun allersterkste spelers konden opstellen tegen ons waar ze bij andere wedstrijden wel paar spelers misten.
Wijzelf waren niet eens compleet maar toch hadden we eigenlijk wel recht op 1 MP of meer maar de wedstrijd verloren we helaas toch met 3,5-4,5.
Ook tegen Amsterdam West 2 en de Amstel 1, die kampioen werden, speelden we verdienstelijk en was de kans op een resultaat zeker aanwezig maar verloren we toch nipt helaas.
Laatste wedstrijd was uit bij Amsterdam West 4 waar we moesten winnen om te handhaven.
Zij hadden zich in de ene laatste ronde veilig gespeeld. Ik zelf speelde een week vooruit en had ons team op voorsprong gezet.
De week daarna ging het ook voorspoedig. Nota bene Jouke, onze sterkste speler die helaas niet gaat uitkomen in onze teams volgend seizoen, was de enige die verloor. We
wonnen uiteindelijk overtuigend met 2-6 en zo eindigde we toch 6e van de 9 teams.
Het is een poosje geleden dat we moesten vechten voor degradatie maar aan de andere kant wel prettig dat je de laatste rondes nog ergens voor moest vechten.

Chaturanga 2
Het tweede team moest minder wedstrijden spelen en had meer lucht qua planning van de wedstrijden.
Toch moesten zij halverwege mei en eind juni nog hun rondes spelen. Dat er nog 2 rondes in mei en juni gespeeld moesten worden zou uiteindelijk de redding betekenen van dit team.
Er werden wel wedstrijden gespeeld vlak voor en na de lockdown maar door uiteenlopende redenen miste het tweede team rond die dagen behoorlijk wat spelers.
Dit had met Corona te maken. Er heerste een mate van onzekerheid waardoor gebruikelijke vaste krachten niet aan durfden te treden tijdens die wedstrijden. VAS 4 was gewoon te sterk voor deze klasse maar andere wedstrijden zou het 2e wel kansen moeten hebben. Vooral de nederlaag tegen Amsterdam West 8 was een pijnlijke.
De eerste 4 rondes verloor het team dus alle wedstrijden. In mei ging het gelukkig al voorspoedig gezien qua Corona en kon het tweede weer zijn basisspelers opstellen die de wedstrijden daarvoor het niet aandurfde.
Daarnaast kregen we ook een nieuw lid bij die de laatste 2 wedstrijden mee mocht doen met het tweede genaamd Roelof Kist. Mede door zijn inbreng wist het 2e zich toch te handhaven door twee overwinningen op Caissa 6 en Amsterdam West 7. Op Caissa 6 werd een kleine overwinning geboekt maar dit team is dan ook 3e geëindigd. Amsterdam West 7, dus niet het 8e team wat tweede werd in de klasse, degradeerde hierdoor. Hierdoor werd het 2e niet laatste maar zelfs 5e ondanks de minste bordpunten van de klasse.
Hopelijk kan het tweede team wederom zich handhaven en zijn we van de Coronaperikelen af.

KNSB team Zuid-Oost United
Mede doordat er geen rondes gepland stonden in januari hoefde er slechts 1 ronde ingehaald te worden.
Naast de gebruikelijke kampioen zou ook de meeste nummers 2 promoveren naar de derde klasse.
Gezien we de laatste seizoen steady in de top 5 eindigden konden we misschien meedingen met de promotieplekken.
Normaliter gingen er ongeveer drie beste nummers 2 door en nu waren dat er 7. Helaas hadden wij pech met de indeling.
Wij werden ingedeeld in een poule met Amsterdam Bersekers. Dit is een team met een gemiddelde rating van 2300. Zij vroegen ook dispensatie aan voor de tweede klasse maar kregen die niet en zo kwamen ze bij ons in de poule terecht.
Geen verrassingen dat zij kampioen werden in onze poule. De bottleneck was helaas de wedstrijd uit bij VAS 3.
Bij hen verloren we helaas in ronde 3 en hierdoor eindigde wij niet op de 2e maar 3e plek wat mijn inziens een prima prestatie is.
11 van de 16 MP is een prima resultaat waar we zeker tevreden mee mogen zijn.

SGA cups
Door gebrek aan interesse deed er dit jaar geen bronzen bekerteam (voor spelers met een rating van
maximaal 1550) mee. Dit zal ook gelden voor het jaar daarop. Het zilveren team (spelers met een rating tot maximaal 1900) werd ook helaas uitgeschakeld na 1 ronde. Er werd 3-1 verloren.
Het gouden bekerteam werd ook na 1 wedstrijd uitgeschakeld. We verloren net aan met 1,5-2,5 van ENPS terwijl zij gemiddeld 200 rating punten meer hebben.

KNSB Beker
Bij de eerste ronde kregen we een gunstige loting om door te gaan naar de volgende ronde. De op het papier zwakkere PCA de Damrakkers uit Utrecht werd verslagen met 3-1.
In de tweede ronde kregen we En Passant als tegenstander. Een tegenstander wiens hoogste team uitkomt in de meesterklasse waar ze 3e eindigde.
Ook al hadden ze ‘’slechts’’ twee spelers uit de meesterklasse, de gemiddelde rating van hen was bijna 2200.
Ruim 300 punten meer dan ons gemiddelde. Logischerwijs vertrokken wij dus met een 4-0 nederlaag uit Bunschoten-Spakenburg.
Het was dus een bewogen seizoen met hier en daar wat probleempjes maar aan de andere kant meer dan prima gezien we de twee seizoenen daarvoor geen competities konden afmaken.
Laten we hopen dat de Coronaproblematiek veel minder zal zijn dat dit seizoen en er 2022-2023 weer vol tegen aan te gaan.

Jasper Boonstra / 23-09-2022

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén