Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

In memoriam: Wim Kraaijkamp (1922-2019)

Overlijden Wim Kraaijkamp op 14 februari 2019, 96 jaar oud.

Wim is sinds 4-2-2012 lid van onze vereniging, en was voor die tijd lid van Isolani waar hij van 10-10-1981 tot 22-3-2012 heeft geschaakt en ook enige tijd voorzitter was. Daarvoor schaakte hij bij DOS/SVB en was ook daar jarenlang voorzitter van deze vereniging.

Een verdere bloemlezing,
Wim zijn schaakcarrière is begonnen op school als 9 jarige. Zijn eerste schaakresultaat was omstreeks 16 jarige leeftijd een medaille voor schoolschaak op de ULO (in 1939). Vermeldenswaard is nog dat Wim simultaan heeft gespeeld in 1963 tegen Max Euwe en in 1977 tegen Genna Sosonko. Zijn laatste schaakresultaat was een 3de prijs in de najaarscompetitie van het seizoen 2017-2018 van schaakclub Chaturanga. Kortom, zijn leven stond voor groot gedeelte in teken van schaken.

Zijn tijd bij schaakclub Chaturanga.
Zoals gezegd kwam Wim in 2012 bij schaakclub Chaturanga schaken. Hij woonde toen in verzorgingshuis Eben Haezer op loopafstand van BuurtHuis Gein. Daar werd Wim dan door een van onze leden, hij lopend achter de rollator, opgehaald en weer terug gebracht. Later moest Eben Haezer verbouwd worden. Daardoor verhuisde hij naar verzorgingshuis Nellestein. Lopen was te ver. Dus vaak haalde ik hem daar dan op, of een schaakcollega, met de auto. Als ik dan Johann Strauss in de auto aan had staan, mispelde Wim mee, daarbij met kleine handbewegingen de maat slaand. Aangetekend kan worden dat de laatste keer dat ik hem daar ophaalde het instappen al wat lastiger ging. In 2018 was de verbouwing klaar en Wim ging weer terug naar Eben Haezer. Sinds die tijd heeft Gery, zijn dochter, hem bij ons gebracht en weer opgehaald.

Wim, toen 90 jaar en met een ELO rating van 1785, toont op 12-10-2012 zijn Gouden Speld ter ere van “50 jaar lid van de KNSB” die net door Minze bij de Weg is opgespeld.
Wim heeft lange tijd in ons 1ste team gespeeld en menig match is door zijn toedoen in ons voordeel beslist. Op een rondvraag op onze jaarvergadering stelde hij voor om digitale klokken aan te schaffen. We moesten wel met de tijd mee, volgens Wim. In BuurtHuis Gein, tijdens het schaken, dronk Wim, vooral in begin, een glaasje wijn en jammer genoeg schoot dat de laatste tijd er een beetje bij in. Of dat nou door dat niet meer wijn drinken kwam, maar hij ging langzaam achteruit. Wat echter bijzonder was, hij bleef een geduchte schaaktegenstander! Al de tijd dat Wim bij ons schaakte werd de burostoel op wieltjes vanuit de loge naar onze schaakruimte gebracht. En altijd op dezelfde plek voor Wim neergezet. Van daaruit beheerste hij het schaaktoneel. Zijn burostoel die wij altijd klaar zetten blijft nu leeg. Wim, je bent een gemis voor ons, maar daarboven ben je nieuw en zijn ze heel blij met een aanstormend talent.

Namens het bestuur van de Schaakclub Chaturanga,
Bert Meester

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op woensdag 20 februari van 19.00 tot 19.45 uur in Uitvaartcentrum Zuid, Fred. Roeskestraat 91 te Amsterdam.

De Crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 21 februari om 11.30 uur in de Bredero-aula van Crematorium Westgaarde, Ookmeerweg 275 te Amsterdam.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén