Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

KNSB Beker competitie online

KNSB Bekercompetitie online

In het voorjaar (april en mei) wordt de KNSB Beker competitie online gehouden, waar wij ons voor inschreven. Wij zijn met zijn zessen (Jouke, Rafiek, Pjotr, Jonathan, Tobias en ik). Er zijn 10 poules van 6 spelers. Wij zijn ingedeeld in Poule F. Onze tegenstanders zijn HMC (meesterklasse), Sissa (2e klasse), Botwinnik (3e klasse), Schaakwoude (3e klasse) en Maastricht (4e klasse). Aangezien wij ook uit de 4e klasse komen is het dus een pittige loting. De top 3 van de poule gaat sowieso door naar de KO-fase. De twee beste nummers vier plaatsen zich ook voor de KO-fase. Het bereiken van de KO-fase zal dus al een prestatie van formaat zijn. De eerste drie poulewedstrijden werden gespeeld op zaterdag 3 april en we konden gelijk aan de bak.

Zaterdag 3 april

In ronde 1 troffen we HMC. Ik mocht beginnen tegen een GM op bord 2. Zij hadden een FM op bord 1, die blijkbaar een hogere (chess.com) rating heeft. Tot mijn verbazing ging het crescendo. In de orang-oetan opening (of Pools) kwam ik gauw goed te staan. Ik vermoed dat mijn tegenstander wou rokeren maar door een mouse-slip speelde hij Kf1 waardoor ik goed kwam te staan. Hij besloot uiteindelijk met zijn koning naar de damevleugel te vluchten in de hoop mij op de koningsvleugel te beuken door zijn pionnetjes daar te offeren. De aanval werkte niet en uiteindelijk versloeg ik hem. In de 2e partij speelde ik met wit het middenspel tegen hem. Hij offerde een pion aan de damevleugel om spel te krijgen op de damevleugel waar ik rokeerde. Echter was hij niet succesvol hierin. Doordat mijn aanval aan de koningskant wel succesvol was joeg ik zijn koning naar het midden waar ik hem uiteindelijk mat had gezet. Tot mijn verrassing won ik dus vrij eenvoudig tweemaal van een GM. Pjotr speelde ook verdienstelijk. Zijn eerste pot verloor hij weliswaar, maar in pot 2 ging het vrij goed. In het einde van het middenspel kwam hij zelfs een pion voor te staan, maar aangezien het ongelijke lopers waren werd er remise overeengekomen. Tobias had het ook zwaar op bord 4. Naar zijn zeggen kreeg hij klappen en kon hij dus helaas geen halfje of meer binnen sprokkelen. Rafiek verloor zijn eerste pot op bord 3 en was als laatste bezig met zijn tweede partij. Hij verweerde zich kranig maar moest als laatste toch helaas het onderspit delven. We verloren dus uiteindelijk met 5,5-2,5

In ronde 2 speelden we tegen Botwinnik met Jouke, Rafiek, Jonathan en Tobias. Qua chess.com rating hadden we gemiddeld 200 punten per partij minder. Dus ook een zware partij maar als we illusies hebben om de KO-fase te halen dan zou het onder andere tegen hen moeten. Jouke kwam al vrij gauw minder te staan. Hij kreeg de tijd niet om zijn stukken aan de damevleugel te ontwikkelen waardoor hij minder kwam staan. Uiteindelijk verloor hij een kwaliteit. Jonathan kwam vrij rap een kwaliteit achter te staan op bord 3. Die achterstand kon hij helaas niet wegwerken en verloor daardoor zijn eerste pot. Tobias stond hele tijd ietsje minder en Rafiek stond vrij redelijk maar kwam wel in tijdnood. Daardoor kwam ook hij minder te staan. Jouke verloor ondertussen en we staan dus 2-0 achter. Daarna won Tobias een kwaliteit. Echter kon hij niet winnen mede ook door de tijd. Rafiek stond inmiddels twee pionnen achter in een toreneindspel en verloor daardoor ook, 0,5-3,5 achter. Jonathan kwam vervolgens in zijn tweede pot goed te staan en Jouke kwam ook in zijn tweede pot goed uit de opening en won een kwaliteit. Helaas moest ie die later wel teruggeven maar stond toch prima. Rafiek kwam redelijk uit de opening maar besloot later toch remise overeen te komen. 1 – 4 achter dus. Jonathan en Jouke stonden op dat moment wel beter. Helaas zag Jonathan mat in 1 over het hoofd en was het gedaan. 1-5 achter. Jouke stond duidelijk beter met zo’n 3/4 pionnen voorsprong. Tobias kwam goed uit de opening en won een pion. Helaas miste hij net als Jonathan mat in 1. 1-6 dus. Jouke redde uiteindelijk nog wel de eer en zo verloren we met 2-6. Had spannender gekund en 4-4 was zeker niet ondenkbaar. Helaas was dat niet het geval.

In ronde 3 speelde we vervolgens tegen Schaakwoude, ook een derdeklasser maar op papier zwakker dan Botwinnik. Jouke, Pjotr Jona en ik zouden spelen. Als we matchpunten moeten pakken is het nu wel. Ikzelf begon dramatisch. Kwam op zich redelijk uit de opening maar trapte in een truc waardoor ik een kwaliteit verloor. Jouke en Jonathan wonnen hun eerste partij vrij eenvoudig en Pjotr wist zijn eerste pot gelijk te spelen. Voorsprong dus van 2,5-1,5. Ook de 2e pot begon ik slecht en moest ik rokade opgeven. Pjotr wist gelukkig vrij rap zijn potje te winnen waardoor we 3,5-1,5 voor kwamen te staan. Uiteindelijk wist ik mijn stelling nog redelijk te repareren maar meer dan remise zat er niet in. 4-2 voor ons dus. Jouke stond hele partij redelijk tot goed maar had zijn vrijpion inmiddels niet meer, welke zijn tegenstander wel had helaas. Door die vrijpion moest Jouke zich helaas gewonnen geven. Jonathan kon helaas zijn eerdere overwinning geen goed vervolg geven. In het middenspel verloor hij twee pionnen waar hij geen compensatie voor kreeg. Uiteindelijk moest hij zich gewonnen geven en werd het 4-4. Ook hier had meer ingezeten maar moeten we helaas genoegen nemen met 1MP. De kans dat we nu doorgaan naar de KO-fase is behoorlijk nihil. Op zich is dat niet verrassend gezien onze plaatsing, maar we hadden ons zelf toch echt een betere uitgangspositie kunnen geven.

Poulewedstrijden ronde 4 en 5, zaterdag 17 april.

Jasper Boonstra,
3 april 2021

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén