Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Egbert Hulsman 1959 – 2024

Over Egbert door Bert Meester

Rond het jaar 1980 kom ik in contact met Egbert. Hoe weet ik niet meer.
Zal best met schaken te maken hebben gehad. Hij woonde toen in een appartement in de Venserpolder. Daar kwam ik regelmatig om hulp te vragen bij vraagstukken Elektrotechniek en Wiskunde, wat ik toen studeerde.
Hij kon dat goed uitleggen. Simpel doch doeltreffend. Hij legde het uit zonder enige vorm van ‘ik zal het je vertellen want ik weet het beter’.
Nou ja, per slot stond ie wel voor de klas van de Hoge School Amsterdam.
Met zijn klas heeft hij voor de KNSB de eerste stappen gezet voor het huidige systeem van automatisch onderhouden van het ledenbestand.
Later ging hij van de Hoge School naar het Windesheim college in Almere

Jarenlang schaakte Egbert bij Chaturanga en was ook jarenlang bestuurslid, een wel heel verdienstelijk bestuurslid! Als we bijna klaar waren met ‘besturen’ kwam Egbert nog effe met een hele juiste nabrander.

Ondertussen verhuisde Egbert naar Amstelveen.
Hij had een liefde ontmoet die woonde in Amstelveen. De Liefde heette Meva en samen kwamen ze tot besluit dat Egbert bij haar introk.
Na schaken konden we urenlang buiten napraten. Vaak over politiek. Dan waren we het altijd met elkaar oneens. Maar ook altijd weer gingen we ‘goed’ uit elkaar! En, je kon met Egbert lachen.

De schrik was groot toen we hoorden dat Egbert met een hersenbloeding(infarct?) in het ziekenhuis in Almere was opgenomen. Dus meteen naar het ziekenhuis gegaan. Nou, het zag er niet goed uit.
Maar een wonder geschiede. Met een gigantische krachtsinspanning kwam Egbert er bovenop.
Wel met de beperking dat de rechterkant van zijn lichaam niet goed meer functioneerde.

Schaken bleef hij doen. En, meermaals gingen we met z’n tweeën op stap. Ik haalde hem op, of we spraken ergens af onder andere voor een bezoek aan het Rijksmuseum.
Ook toen Egbert en Meva naar Almere verhuisden bleven we contact houden.

Egbert schaakte ondertussen in Almere. En niet alleen bij Almere. Ook bij Weesp, waar hij voorzitter was, bij Oostentoren en bij de Muider Schaak Kring. Volgens Lode Broekman van de Muider Schaak Kring kwam je hem ondanks zijn beperking op vele schaaktoernooien tegen.

Ondertussen was afgesproken dat Egbert het beheer van de website van Chaturanga zou overdragen aan Wim Eendebak. Midden februari hadden we met z’n drieën, – Egbert, Wim en ik-, afgesproken in een restaurant op het Gelderlandplein voor de overdracht en bijpraten.
We schrokken. Wat was Egbert afgevallen. Koffiedrinken en eten ging moeilijker.
Met een ‘tot ziens op de Zomerschaak van Chaturanga’ hebben we afscheid genomen.

Dat heeft niet zo mogen zijn. Afgelopen week bereikte ons het droeve bericht dat Egbert was overleden.
We wensen Meva en verdere familie ontzettend veel sterkte om het verlies van Egbert te kunnen dragen.

Egbert is woensdag 3 juli in besloten kring begraven.

zie ook de berichten op:

Egbert Hulsman 1959 – 2024


en

Egbert Hulsman 1959-2024

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Henny Heima 30 juni 2024

    Heel triest. Gecondoleerd Eva en zijn (stief)dochters en ook andere familieleden. Nog niet zo lang geleden met Egbert naar het Louis Bloktoernooi in Zandvoort geweest. Ook regelmatig met hem geschaakt bij het Raadsheerzomertoernooi.
    Rust zacht, Egbert. En speel in de hemel nog maar eens een weergaloze partij.
    Henny Heima

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén