Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Chaturanga 1 – Amstel 3 (uitslag 5½ – 2½)

Op 3 mei ontvingen wij als laatste wedstrijd van het seizoen het team van schaakvereniging de Amstel 3. Wij konden dit seizoen afsluiten met een keurige 2e plaats en de Amstel vocht voor zijn laatste kansen tegen degradatie. Aangezien op 3 mei ook de SGA Quiz van Zukertort was, vroeg de Amstel om 3 borden vooruit te spelen een week eerder op Koningnachtavond. Wij die dit ook eerder dit seizoen een keer hadden gevraagd elders stonden dit uiteraard toe.

Waldemar stond naar eigen zeggen niet al te sterk en moest tevreden zijn met remise. Tobias kwam er niet doorheen en moest zijn eerste remise weggeven na een verder foutloos seizoen. Auke had een interessante partij die twee kanten op kon gaan maar hij kon het uiteindelijk net niet bolwerken. Hierdoor begonnen we, een week later, op 3 mei met een 1-2 achterstand.

Op de avond zelf had Jasper meteen een pion cadeau gegeven voor een actievere stelling hij kwam langzaam maar zeker steeds beter te staan. Jonathan speelde naar volgens hem theorie maar wist het op een gegeven moment niet meer en kwam onder grote druk te staan van zijn tegenstander. Pjotr miste een combinatie die winnend was en probeerde gecontroleerd op de winst te spelen met actief spel. Iwan deed wat opvallende loper moves en leek langzaam iets minder te staan. Rene was als eerste klaar zijn tegenstander wilde het heel scherp spelen maar gaf snel een stuk weg en daarna was het snel klaar. Rene heeft dit seizoen met 2 invalbeurten en 2x winst een mooie bijdrage geleverd aan het 1e team.

Daarna duurde alle partijen lang. Jasper bleef actief, won zijn pion terug en ruilde langzaam alle stukken af. Jonathan kon mat voorkomen maar gaf daar wel een dame voor tegen 2 torens en leek langzaam steeds beter te staan toen zijn koning in veiligheid kwam. Pjotr kreeg een remise aanbod. Was niet zeker van de overwinningen van Iwan en Jonathan en speelde nog even door. Na een wat onhandige koningzet van Pjotr met tegenstander in tijdnood was het uiteindelijk remise. Jasper won ondertussen een pion en kon het toreneindspel rustig uitspelen. Jonathan offerde een kwaliteit voor 2 vrijpionnen en stond gewonnen als hij eeuwig schaak kon voorkomen. Iwan leek minder te staan maar kreeg wel actieve torens op de G lijn met een sterke f pion. Iwan kwam met een mooie combinatie en won daar een toren mee en won. Vlak daarvoor had Jonathan zijn koning in veiligheid gebracht, kon een dame halen, en zijn tegenstander gaf op. Op de avond zelf scoorden wij 4,5 – 0,5. Dit leverde een mooie einduitslag van 5,5 – 2,5.

Uiteindelijk hebben wij het seizoen afgesloten met de grootste overwinning tot nu toe behaald. En een mooie tweede plaats, het beste seizoen van ons 1e team ooit.

Er had meer in gezeten: het verlies van enkele wedstijden was onnodig. Als we compleet zijn is het moeilijk van ons te winnen. We kunnen ook zien dat de ratings van de meeste van onze 1e team spelers flink omhoog is gegaan. Al met al een geslaagd seizoen. Volgend seizoen komen er sterke teams bij vanuit de Hoofdklasse van de SGA dat zal dan zeker een uitdaging worden maar die gaan we graag aan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén