Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Jeugd – externe competitie

Caissa C3-Chaturanga C1

Maandag 10 december namen we het op tegen Caissa C3. Vorige wedstrijd hadden we het nog vrij aardig gedaan tegen Caissa C2 dus er zouden kansen moeten liggen. Omdat we op maandagen vaak problemen hebben 4 spelers bij elkaar te vinden voor uitwedstrijden had ik Nino gevraagd om bij te kort aan spelers toch nog een paar keer mee te doen. Verder maakte James zijn debuut. James kwam misschien wel door de spanning snel een toren achter, hij won deze echter goed terug maar werd daarna helaas vrij snel mat gezet. Kan gebeuren volgende keer beter. Larissa won vroeg een dame en kon dat rustig uitspelen mede dankzij twee heel actieve lopers 1-1. Danilo verloor ook snel een toren, we moeten toch weer een keer extra opletten op paard-vorken en lopers die op g of b 2/7 kunnen inslaan. Maar won snel materiaal terug. De dame van de tegenstander had toen wat schaakjes waar Danilo goed uitliep. Vervolgens kon het misschien wel op 10 manieren mat gaan. In tweede instantie vond Danilo een van de opties. 2-1. Nino won een stuk en kwam daarna niet echt meer in de problemen. Zijn tegenstander had nog een mooie pat-grap op het einde maar Nino trapte daar niet in door de loper te slaan en zette de zet daarna mat. 3-1. Een goede eerste overwinning van het seizoen.

De tweede ronde bleven wij zitten en draaide de tegenstanders van bord. Danilo kon nu snel een toren winnen maar zag dat niet maar kwam wel een pion voor te staan. Nino zijn tegenstander gooide meteen zijn hele koningstelling open voor een aanval, Nino maakte hier dankbaar gebruik van en zette zijn tegenstander pardoes mat. James kwam prima uit de opening maar miste een tempo met wit in de bekende penning van loper op g4 en een paard op f3 met de dame erachter. Nadat het paard op f3 was geslagen sloeg James niet terug uit angst voor een aanval maar helaas ging het alsnog snel mat. 1-1. Ondertussen had Larissa een moeilijke stelling. Ze had een stuk geofferd voor een aanval dat er op zich goed uit zag. Echter ze zette op een gegeven moment haar dame aan de andere kant van het bord. Ondertussen won ze wel een kwaliteit terug maar stond wel een karrevracht aan pionnen achter. Danilo, stond prima maar zijn tegenstander had wel een aanval opgebouwd. Met een mooi paard-zet verdigde Danilo mat en viel de loper op h6 aan. Hierdoor won hij genoeg materiaal. Daarna werd zijn dame heel actief en kon hij mat zetten. 2-1. Het was spannend bij Larissa ze leek tegen een pionnen overmacht te staan. Ze leek de dame van haar tegenstander te pennen maar haar toren werd helaas geslagen op dat moment stond ze verloren. Opeens had ze echter een witte koning op de 7e rij en omdat de tegenstander dat een beetje leek te onderschatten kon ze met haar dame op f7 slaan en de zet daarna mat zetten. Weer 3-1 heel netjes af en toe een beetje geluk maar iedereen heeft het goed gedaan.

De volgende wedstrijden zijn veelal op vrijdag onder andere ook uit tegen Zukertort. We strijden dit seizoen tegen degradatie. Als we boven de streep eindigen is het goed. We spelen toch op het één na hoogste niveau van Amsterdam het is lang geleden dat we zo hoog speelde.

Chaturanga C1-Caissa C2

Vrijdag 23-11 speelde we onze tweede wedstrijd tegen Caissa C2. Simon begon aan bord 1. Hij kwam een pionnetje achter maar bood goed weerstand. Danilo op bord 2 verloor een paar pionnen maar had wel een sterke torens op een open lijn en wat dreigingen. Alec kwam goed uit de startblokken en leek een mooie koningsaanval te hebben maar helaas gaf hij zijn dame weg tijdens deze aanval en verloor 0-1. Larissa had juist een dame gewonnen en speelde het heel rustig uit 1-1. Simon had nog even geluk dat zijn tegenstander zijn dame niet sloeg en probeerde daarna op te boksen tegen een sterke vrijpion. Danilo kon ondertussen mat zetten door zijn dame te offeren en zag dat in 2e instantie dus werd het 2-1. De vrijpion werd Simon uiteindelijk teveel en werd het 2-2. Goede eerste ronde iedereen had kansen tegen deze sterke tegenstander prima.

De tweede ronde begon 19.45. Alec verloor helaas snel een toren. Hij kreeg in het middenspel wat tegen kansen maar het werd uiteindelijk teveel 0-1. Larissa verloor ook wat materiaal en leek niet goed te staan. Danilo verloor al heel snel een stuk en had het daardoor lastig. Simon stond lang gelijk en won een pion en leek een actievere paard en loper te hebben dan zijn tegenstander dat zag er goed uit. Larissa stond eigenlijk niet goed leek te verliezen maar haar dame kon opeens de open koning schaak zetten toen haar toren erbij kwam werd het snel mat dus weer een mooie overwinning voor Larissa 1-1. Danilo gaf per ongeluk een dame tegen een toren weg en verloor. 1-2. Simon leek een goed eindspel te hebben en voor weer de 2-2 te kunnen zorgen maar helaas gaf hij een toren weg daarna speelde zijn tegenstander het goed uit.

Al met al hebben we goed gespeeld. Op naar de uitwedstrijd tegen Caissa C3 waar we hopelijk nog wat meer punten kunnen halen….

Pjotr

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén