Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Handleiding Live schaken op chess.com

Als u op Chess.com een toernooitje wil spelen, dan kan dat op de telefoon, maar handiger is op de laptop of desktop via de website van chess.com. U heeft dan de meeste mogelijkheden, en het beste overzicht. Vandaar dat deze handleiding gericht is op de website van Chess.com.
Wilt u gebruik maken van deze site dan zult u in veel gevallen u zelf moeten registreren, en in moeten loggen met het zelf gemaakte account. Dit is een recht toe rechtaan proces, waar niet snel moeilijkheden mee zijn. Zijn er toch vragen dan kunt u een mailtje sturen aan: egbert.hulsman@live.nl
Als je bij de registratie aangeeft dat u uit Nederland komt, dan zijn in het vervolg alle teksten in het Nederlands. Bent u binnen dan gaan we naar het menu Spelen en vervolgens naar het menu Live schaken

1. Spelen

Bovenstaand het venster dat u zeer waarschijnlijk zult zien. Veel gebruikers willen de eerste keer gewoon een potje schaken. Het systeem doet al een aantal voorstellen. Het voorstel is dat ik een 30 min partij wil (zonder increment) en dat ik een standaard schaak partij wil spelen, dus bijvoorbeeld geen chess960 partij. Als dit anders moet zijn kan dit verandert worden, bijvoorbeeld door te klikken op het speeltempo en een keuze te maken. Ik kies voor een 15 min partij met 10 sec increment. Daarna klikken op de knop spelen, en de partij gaat van start.

Bovenstaand het beeld, direct na de start van de partij. Wit (Eggbird59, mijn account) speelt tegen Zwart (chaftselmi7) uit Tunesie. De indeling wordt door het systeem gemaakt. Als je de vorige keer met zwart speelde is de kans groot dat je de volgende keer met wit speelt. Jijzelf staat altijd aan de onderkant van het bord. Bij de start krijg je een waarschuwing dat je binnen 30 seconden een zet moet doen, anders wordt de partij afgebroken. Datzelfde geldt voor je tegenstander. Rechts boven en onder het bord wordt de tijd weergeven die beide partijen nog beschikbaar hebben.

Rechtsboven zijn 3 tabjes zichtbaar: Partij, Spelen en Online schaaktoernooien. Daaronder staat inhoud die afhankelijk is van de gekozen tab. Zolang u bezig bent met een schaakpartij is de “Partij” tab relevant. In deze tab kunt u een partij opgeven, of remise aanbieden. Ook kunt u achteruit of weer vooruit navigeren in de zetten van de partij. Na afloop van een partij wordt het resultaat getoond.

Helemaal onderaan aan de rechterzijde is een mogelijk om met je tegenstander te communiceren (chatten). Misschien wil je hem of haar aan het begin van de partij een goede wedstrijd wensen. Dit kan gewoon in het Nederlands als je een Nederlands sprekende tegenstander hebt, in andere gevallen: veel tegenstanders spreken Engels. Brengt dit ook geen oplossing dan zal een cursus Russisch of een cursus Hindi uitkomst bieden.

2. Online schaaktoernooien

Het tabje rechtsboven “Online schaaktoernooien” geeft toegang tot alle online schaaktoernooien waar u toegang toe heeft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen aanstaande toernooien die nog moeten beginnen en toernooien die al begonnen zijn. Er zijn algemene toernooien en toernooien die georganiseerd worden vanuit een specifieke club of clubs waar u lid van bent. Er zijn heel veel toernooien, meestal blitz toernooien omdat daar de meeste belangstelling voor is. Met de “filter” functie kan bijvoorbeeld een overzicht getoond worden van rapid toernooien.

Er zijn geen aankomende toernooien die spoedig van start gaan, dus kiezen we voor “Lopende” toernooien. We kiezen voor een Rapid Quad Zwitsers toernooi (geen rating beperking). De 50 deelnemers zijn bezig met de 2e ronde. Door op het toernooi te klikken verschijnt het volgende beeld.

Het belangrijkste is de oranje knop met het opschrift “Meedoen”. De beheerder van dit toernooi heeft bepaald dat u nog mee kunt doen, door op de gele knop te drukken bent u deelnemer van dit toernooi. Wel moet u wachten op ronde 3, voordat u partij begint. Als u alleen komt kijken en niet mee wil doen, dan klikt u NIET op de knop “Meedoen”. Wel heeft u dezelfde mogelijkheden als hieronder beschreven.

Omdat u geen idee heeft hoelang u nog moet wachten, klikt u op het schaakbord onder de tekst “Geregistreerd op x”.

Nu ziet u de lopende partijen. Blijkbaar zijn er nog 4 partijen bezig. Om een indruk te hebben van deze partijen klikt u door op bijvoorbeeld de onderste partij.

Op de klokken is nog beschikbare tijd te zien: 5:51 + 15:44 = ongeveer 22 minuten. Dit toernooi heeft geen increment, in het ongunstigste geval moet u 22 minuten wachten voor de volgende ronde begint. In de dagelijkse praktijk zal dit minder zijn dan die 22 minuten, bijvoorbeeld 15 minuten.
Besluit u dat u om een of andere redenen deelname aan dit toernooi wil annuleren, bijvoorbeeld omdat u een belangrijk telefoontje verwacht, dan moet u een scherm terug. Hoe komt u vanuit het huidige scherm een scherm terug ? Dit kan op verschillende manieren. Een van de manieren is dat u de “Partij” tab sluit door met de muis over de tab te hooveren. Er verschijnt nu een kruisje in deze tab. Door op het kruisje te klikken, sluit deze tab en komt u terug in het vorige scherm.

Nu kunt u weer op een kruisje klikken, namelijk het kruisje bij “Geregistreerd op x”. Dit heeft tot effect dat u het toernooi verlaat. Was u bij dit toernooi gebleven en had u nog twee partijen gespeeld, de 3e en 4e ronde, dan was mogelijk het onderstaande scherm het scherm met de einduitslag van dit toernooi.

We gaan natuurlijk in vogelvlucht door de belangrijkste mogelijkheden van dit toernooi, in een niet zo realistisch scenario, maar toch, hopelijk geeft deze handleiding een indruk van alle mogelijkheden.

© 2024 Chaturanga

Thema door Anders Norén