Chaturanga

Schaakvereniging - Amsterdam Zuidoost

Nieuws

Chaturanga 1 – ENPS 1 (Gouden Beker)

Op vrijdag 8 april speelde we met de Gouden Beker tegen het sterke ENPS. ENPS is meervoudig SGA bekerkampioen. Bovendien waren onze vaste bord 1 en 2 verhinderd. Toch zijn we er gewoon voor gegaan. Jasper zat aan bord 1 en leek een beetje lastig plek voor zijn paard te hebben en zijn dame werd opgejaagd. Toen hij daar goed onderuit speelde stond hij een pion voor. Jonathan aan bord 2 verloor in de opening een pion maar had daar wel compensatie voor. Hij forceerde een dubbelpion en stevende af op remise. Iwan op bord 3 kwam redelijk uit de opening maar stond een beetje teruggedrongen. Pjotr op bord 4 stond redelijk gelijk maar de stelling werd snel ingewikkeld. Jonathan ruilde alle stukken af behalve de zwarte lopers en kon het keurig remise houden tegen een tegenstander met een rating van 2200. Iwan kreeg een actieve toren en loper en bood in iets betere positie ook remise aan, dit aanbod werd geaccepteerd. Bij Jasper werd zijn koningstelling een beetje open en hij moest oppassen. Bij Pjotr werden veel stukken gewisseld en kreeg zijn tegenstander een actieve dame.
Op een gegeven moment leek het erop dat het 4 remises konden worden. De tegenstanders gingen nog even snel het reglement bekijken wat dit zou betekenen. Vroeger ging het team uit een lagere klasse dan door maar nu zou het snelschaken worden. Pjotr bood remise aan maar zijn tegenstander wilde het nog even proberen. Jasper verloor helaas een stuk door de druk van de toren, dame en loper van zijn tegenstander. Jasper verloor dus na ook van hem een goede partij. De tegenstander van Pjotr deed nog een paar zetten. Hij stond inderdaad iets beter maar in de eindstelling gaf stockfisch gelijkspel aan. Met 1,5-2,5 verloren maar met opgeheven hoofd wat we hadden minimaal 200 rating punten minder gemiddeld.

Pjotr

KNSB competitie : SHTV 2 – Zuidoost United 1

Zaterdag 2 april speelde we de volgende KNSB wedstrijd. Waldemar was verhinderd gelukkig kan Hemmo weer een keer invallen. Nadat we een plekje voor de twee auto’s hadden gevonden konden we beginnen. Jouke op bord 1 speelde tegen een jonge speler die iets vertraagd was. Hij had al snel een groot pionnen offensief op de koningsvleugel. Pjotr op bord 2 die zich een keer beetje opofferde op bord 2 ging op pionnen jacht en moest oppassen dat zijn dame niet in gevaar kwam.
Almar op bord 3 kwam redelijk rustig uit de opening en kwam steeds iets beter te staan. Jasper bord 4 verloor een pion en won deze terug en kwam na een ingewikkelde tactische stukkenruil een kwaliteit en een pion voor te staan. Jonathan op bord 5 stond redelijk gelijk maar het te maken met een lastig paard op f4. Cees op bord 6 kwam een beetje verdrukt uit de opening en moest verdedigen. Hemmo stond de hele tijd redelijk gelijk. Iwan had een koningsaanval en won een pion. Jasper wikkelde af naar een gewonnen eindspel en won. Zijn tegenstander speelde heel snel dus partij was snel klaar. Pjotr miste een kans om echt beter te komen staan en kwam toen in een eeuwige aanval van zijn dame. Aangezien Jasper al had gewonnen bood Pjotr remise aan wat na enige bedenktijd werd geaccepteerd. 1,5-0,5 Daarna kwam Jonathan in een eindspel met torens en lopers dat niet meer te houden was 1,5-1,5. Iwan won daarna en gaf ons weer wat rust 2,5-1,5. Jouke had mat in 5 (ongeveer) in een heel open stelling waarbij beide koningen niet veilig waren met de zware stukken nog op het bord, zijn tegenstander nam daar de tijd voor maar uiteindelijk won Jouke ook. 3,5-1,5. Niet geheel verassend waren de Isolani spelers nog bezig die nemen meestal meer de tijd voor hun partijen. Cees won ergens een stuk en toen zijn loper en torens actiever werden won hij de partij. Hierdoor hadden we de 4,5 punten binnen. Hemmo had een loper en een paard tegen het loperpaar van zijn tegenstander maar kon dit prima remise houden 5-2 Almar was nog lang bezig maar kon zijn iets betere stelling niet omzetten en kwam gelijk te staan. Zijn tegenstander ging voor herhaling in zetten en nadat Almar de 40e zet had gedaan en nog een paar minuten extra nadacht in de extra tijd gaf hij toe aan de remise claim. 5,5-2,5 Weer een mooie overwinning. We hebben nu alleen van VAS 3 verloren en de rest gewonnen en we staan mooi tweede wat promotie zou kunnen betekenen. Het enigste moeilijke aan dit verhaal is dat we op papier nog sterke tegenstanders hebben laatste twee ronden. Tegen Amsterdam West 2 mogen we op 23-4 vol aan de bak. Daarna is het schade beperken tegen de Kampioen Berserkers die veel sterker zijn dan de rest. Alles kan nog dus we gaan er voor!

Pjotr

Chaturanga 1 – Boven IJ 1

Na de smadelijke nederlaag vorige week tegen VAS 2 speelde we vrijdag 1 april tegen Boven IJ 1.We waren weer compleet met het 1e team. Bord 1 en 2 van de tegenstander waren wat later maar iedereen was er voor 21.00. Auke aan bord 7 leek na een paar zetten tegen een sterk pionnencentrum op te moeten boksen maar had een lastige eeuwige aanval in de stelling gebracht. Zijn tegenstander die bang was voor minimaal pionverlies en het opblazen van zijn centrum ging in op het remise aanbod. Iwan aan bord 8 kwam snel binnen in de koningsstelling van zijn tegenstander en won daar uiteindelijk ook snel door. Snel 1,5-0,5. Pjotr op bord 6 won ook snel een kwaliteit maar zijn tegenstander kreeg er wel een sterk paard voor terug. Toen Pjotr de kwaliteit terug offerde voor een vrijpion offerde zijn tegenstander iets te optimistisch een stuk waardoor Pjotr won. 2,5-0,5 Jouke aan bord 1 kwam iets beter te staan maar bleef ingewikkelde stelling. Waldemar op bord stond lang gelijk. Jasper stond gelijk maar wikkelde af naar een eindspel met een sterkere loper tegen een paard. Jonathan stond redelijk maar zag dat zijn tegenstander een stuk offerde. Jonathan leek wat minder te staan maar zijn tegenstander miste een mooi stikmat waardoor Jonathan uiteindelijk ook won 3,5-0,5. Tobias had redelijk gelijke stand alleen had zijn tegenstander een batterij die wat gevaarlijk leek. Tobias wikkelde af naar een eindspel en het bleef gelijk staan. Jouke kwam uiteindelijk na, volgens Iwan een schwindel van zijn tegenstander, in een remise toreneindspel en speelde remise. Bij Tobias werd kort daarna ook de vrede getekend. We hadden toen al gewonnen en stonden 4,5-1,5 voor. Jasper had al een keer remise aangeboden maar zijn tegenstander wilde nog winnen. Door een snel lopende H-pion won Jasper het eindspel met toren en loper tegen toren en paard. 5,5-1,5. Terwijl de rest al vierend aan het bier zat in het buurthuis was Waldemar nog bezig terwijl zowel hij als zijn tegenstander in tijdnood zaten. Waldemar had een toren tegen een stuk en twee pionnen. Hoe het precies ging weet ik niet maar door een fout van zijn tegenstander won Waldemar ook zijn partij. Uiteindelijk dus een mooie 6,5-1,5. Daarmee werd de zure nasmaak van de wedstrijd tegen VAS vorige week weggespoeld en verschaffen we ons wat lucht door ons nu in de middenmoot te melden. 4 mp zijn we nog niet veilig mee maar we kunnen ons nu wat veroorloven. Volgende wedstijd zware tegenstander tegen Amsterdam West 2 op 23 april maar we gaan weer ons best doen.

Pjotr

Wedstrijdverslag ENPS 3 – Team 1

Wedstrijdverslag ENPS-3 -Chaturanga 1 12-3-2022


 

 

 

 

Waldemar Moes Winterkampioen 2022

Gezien de corona en eunice-toestanden (heeft ons 5 vrijdagen gekost) is het niet mogelijk twee maal
een competitie met 18 ronden te spelen. Besloten is tot twee competities met 16 ronden, waardoor
het mogelijk blijft rapid-avonden te spelen.

Daardoor is Waldemar Moes Winterkampioen 2022
En 2de Jonathan van Nie
en 3de Jasper Boonstra

De meerderheid van de aanwezigen afgelopen vrijdag was er voor komende vrijdag door te gaan met
de 4e t/m 6e ronde van onze rapid-competitie.
Derhalve:
vrijdag 4 maart rapid,
vrijdag 11 maart 1e ronde van de voorjaarscompetitie 2022.

VRIJDAG 21 JANUARI START SCHAAKSEIZOEN 2022

Op vrijdag 21 januari start het schaakseizoen:
Jeugdschaak van 19:00 tot 20:00 uur
en Volwassenen van 20:00 tot 22:30 uur

De regels binnen de buurthuizen blijven:
1. Houd 1,5 meter afstand
2. Zet een mondkapje op (ook kinderen vanaf groep 6)
3. Was/desinfecteer handen
4. Blijf thuis bij corona/griep klachten
5. Laat u gratis vaccineren

Kersttoernooi op vrijdag 17 december afgelast

Gezien het oprukken van de omikron-variant en omdat
bij een kersttoernooi jong en oud door elkaar bewegen
en zitten heeft het bestuur van Chaturanga besloten om het
Kerstoernooi van vrijdag 17 december af te gelasten.

Een prachtige kerst, een mooie jaarwisseling
en vooral
een gezond en gelukkig 2022 toegewenst.
Bestuur Chaturanga
Bert, Jelle, Jasper, Kees, Wim

CHATURANGA ZOMER-SCHAAK 2021

In BUURTHUIS GEIN Wisseloord 83, naast metrostation Gein.

Voor iedereen die wil schaken. We schaken in een vrijblijvend competitieverband dus kom wanneer je zin hebt, al is het maar één avond. Of wil je eens weten of schaken wat voor jou is; Kom het bij ons uitproberen. Les krijgen kan ook!

De data zijn vrijdag 16, 23 en 30 juli, 6, 13, 20 en 27 aug. van 19:00 uur tot 22:30 uur.
Aanmelden is niet nodig. Ook de jeugd kan meedoen! Uitslagen zijn te vinden op deze site.

Meedoen aan deze competitie is kosteloos, behalve natuurlijk wat je op die avonden verbruikt.

In september beginnen we weer met onze interne/externe competitie van SGA / KNSB.
Kijk maar op onze web-site: CHATURANGA.NL.
Namens bestuur van Chaturanga,
Bert Meester, vz./secretaris
Tel. 06-20066932

Schaken in 2031?

De winnende strategie van Machteld van Foreest.
Verhaal van Tobias Arnoldussen, gepubliceerd in ‘2031’, bijlage bij Argus nr. 100, p. 18.

Tien jaar na broer Jorden wint Machteld van Foreest Tatasteel in Wijk aan Zee, nog altijd het Wimbledon van het schaken. In de tiebreak tegen oud-wereldkampioen Carlsen bleek ze over stalen zenuwen te beschikken en molk ze een klein voordeeltje net zo lang uit tot ze het beslissende punt kon bijschrijven. De eindoverwinning is een ongekend succes voor het Nederlandse vrouwenschaak dat al definitief was doorgebroken met het wereldkampioenschap bij de vrouwen van Eline Roebers. Van Foreest is de eerste vrouw die het toernooi wint, zelfs de tot op heden sterkste vrouw aller tijde, Judith Polgar is dit niet gelukt. Met haar sterke spel heeft ze een grote sprong op de ranglijst gemaakt en er staan nu drie vrouwen in de mondiale top twintig. De absolute wereldtop ligt nog een brug verder maar in alle geledingen van het spel, van amateur tot prof worden vrouwen nu sterker, dus dat is een kwestie van tijd.

Computers zijn niet meer weg te denken uit het schaak en één van de aspecten waarin Machteld uitblinkt is haar samenwerking met de machine. Achter het bord, op de dag van de wedstrijd, zijn spelers op zichzelf aangewezen, maar tot diep in de nacht worden partijen voorbereid met behulp van computerprogramma’s, de zogenaamde engines. Iedere speler is gesponsord door een gerenommeerd tech-bedrijf of universiteit en de verschillende engines rekenen aan stellingen waar de spelers in terecht kunnen komen, anticiperend op de kracht van de machines van de tegenstander.

Computers spelen al lang vele malen sterker dan de sterkste menselijke speler en stellingen die voor een computer een koud kunstje zijn om door te rekenen zijn voor een menselijke speler te complex. Dat levert problemen op als achter het bord de mooie plannen van de computer ten uitvoer moeten worden gebracht. Het komt er steeds op aan de machine in toom te houden. Veel van haar collega’s bereidden de partij voor totdat de computer aangaf dat zij een overwegende stelling hadden bereikt. Vaak echter bleek het verzilveren van het voordeel niet aan het menselijk brein besteed. Machteld koos bewust een andere strategie en liet de computer juist behoudend spelen. Zo kwam ze in stellingen terecht die objectief weliswaar minder kansrijk waren, maar voor een mens makkelijker te overzien. Met rustig spel achter het bord bereikte ze vaak toch nog een gewonnen stelling, omdat haar tegenstanders inmiddels het juiste pad door het woud van mogelijkheden waren kwijtgeraakt. Dat wil overigens niet zeggen dat we met Machtelds stijl een terugkeer naar het klassieke schaak beleven. Zij haalt manoeuvres uit waar wereldtoppers uit het einde van de 20ste eeuw slechts hoofdschuddend naar kunnen kijken. Alle klassieke schaakwijsheden, zoals zorgen voor een veilige koningsstelling en een evenwichtige pionnenstructuur liggen vanwege de rekenkracht van de computer aan diggelen. In de commentaarzaal gaf Jan Timman aan dat de analyses voor een grootmeester uit de jaren 80 van de vorige eeuw al nauwelijks meer te volgen zijn. Varianten die tientallen jaren als onspeelbaar golden, komen nu achter elkaar op het bord. “Een opening als het Hollands, dit toernooi veel gezien, gold nog als zeer dubieus zelfs toen Carlsen ermee ging experimenteren” Zo zei Timman. Van Foreest zweert er nu bij. Het spel is er veel roekelozer en avontuurlijker op geworden. In al die rusteloosheid is het spel van Van Foreest wel een baken van rust gebleken. Ze blijkt beter in staat dan haar concurrenten om in te schatten op welk avontuur ze kan gaan. De machine is niet met haar op de loop gegaan, waar veel van de andere toppers zich uiteindelijk toch vergaloppeerden. Het betreft hier trouwens een dubbele Nederlandse overwinning. Het team achter het programma waar Van Foreest haar partijen mee voorbereidt, de ‘Turk 2030’, is ook Nederlands. Het programma is ontworpen door studenten van de TU Delft en liet de toonaangevende engines van het MIT en Beijing University of Technology achter zich. Zowel in Groningen als in Delft gaat de vlag uit.

© 2022 Chaturanga

Thema door Anders Norén