Chaturanga

De gezelligste schaakvereniging in Amsterdam Zuidoost

Nieuws

“CHATURANGA ZOMER-SCHAAK 2023”

0p vrijdag 21 juli, 28 juli, 4 augustus, 11 aug., 18 aug., 25 aug., 1 september.
van 19:30 tot 22:00 uur in Buurthuis Gein

We schaken in een vrijblijvend competitieverband dus aanmelden is niet nodig.
één partij per avond 1uur pppp. zonder increment.

SGA Rapid van 23 mei tot en met 9 juni

Spelers van Chaturanga spelen in het team “Systeem” van Chaturanga/VAS. De deelnemende spelers zijn Jonathan, Jasper, Jouke en Pjotr. Rafiek en Shailesh komen uit in het team van Isolani. Het speelschema staat op SGA site : rapidcompetitie-1e-klasse. Op 8 juni wordt gespeeld bij Isolani en op 9 juni wordt gespeeld bij Chaturanga … Bij Chaturanga spelen Team WeLustenJeRauw (VAS), Team Systeem (Chaturanga/VAS), Team Raadsheer en Team EsPion …

Tot zover …

Top partij Tobias Arnoldussen

Ingezonden: Mijmeringen over het schaken

Mijn naam is William van Oorsouw, ik woon sinds 2 jaar en een beetje in Amsterdam, sinds een jaar in Reigersbos. Sinds ik hier ben begonnen met schaken speel ik bijna dagelijks een of meerdere potjes op chess.com en ben ik geklommen tot een rating van 1500, heb ik een toernooi gewonnen en
de voorzitter van Volewijckers eens verslagen. Momenteel wil ik het schaken even op een lager pitje zetten om hopelijk over een tijdje weer met meer zin verder te gaan. In deze beschouwing deel ik graag wat ik heb geleerd van schaken en hoe schaken een afspiegeling is van het echte leven,
alsmede waarom ik mij er momenteel van afkeer.

Wat heb ik geleerd van schaken?
Je kunt je beter voorbereiden op een enorme veldslag, dan gelijk één keer slaan met een vliegenmepper (ookwel een Pyrrusoverwinning, bijvoorbeeld door je te focussen op het nemen van een pion).

Onderschat niemand. Je moet gewoon je eigen, beste spel geven. Iemand met een 100/200 lagere rating kan mij verslaan en zo kan ik ook een 100/200 hogere verslaan. Ga er altijd vanuit dat je tegenstander begrijpt wat jij begrijpt en ziet wat jij ziet. Je kunt geen steekjes laten vallen.

Wees geconcentreerd. Na een aantal partijen te spelen raakt je concentratie op. Stop op tijd! Dat is lastig om te doen omdat winst ervoor zorgt dat je meer wilt winnen en verlies ervoor zorgt dat je iets recht wilt zetten.

Niet zozeer een les maar een interessante vraag: wat is nu eigenlijk ‘je intuïtie’? Als ik tijdens het spelen iets doe ‘op gevoel’ dan kan een meer gevorderde schaker zeggen: dat is gewoon een ondoordachte actie. Maar wat is dan wel intuïtie? Misschien heeft intuïtie ermee te maken dat je zoveel hebt herhaald, dat je de patronen direct herkent en niet eens hoeft na te denken over de juiste handeling. Het is ‘weten’ geworden. Toch denk ik dat er meer is dan simpelweg patroonherkenning als het gaat om je intuïtie. Het volgen van je impulsen wordt ons als mensen afgeleerd omdat dit niet altijd beschaafd of logisch is. En toch is het volgen van je impulsen niet voor
beginners, het is eigenlijk moeilijker dan aangeleerd gedrag toepassen. In het schaken kom je ook voortdurend in nieuwe situaties dus dan is patroonherkenning niet altijd genoeg, lijkt mij.

Een goede schaker overziet het hele bord, met een laser snijdt hij de lijnen op het bord uit. Het gaat erom het hele plaatje te overzien, om zetten te doen die vroeg of laat voor gevaar zorgen.

Evalueren, reflecteren is belangrijk. Wat gaat er goed, wat gaat er mis en waarom? Vraag om hulp.

Ten slotte, als laatste leerpunt: zorg ervoor dat jouw activiteiten, acties, hobby’s, de mensen in je netwerk, enzovoort er SAMEN voor zorgen dat je jouw doel bereikt. SAMENHANG en SAMENWERKING. Gebruik een loper om te doen wat een loper het beste kan, en gebruik je paard om te doen wat je loper niet kan. Zo is de kunst in het dagelijks leven ook niet om ‘alles te kunnen’ en om het allemaal alleen te doen.

En zo zijn er nog enorm veel andere dingen te leren van dit briljante spel. Maar waarom keer ik mij momenteel af van het schaken?

Waarom keer ik mij momenteel af van schaken?
Ik zie schaken als een metafoor voor het leven, als meer dan een bordspel. Tegelijkertijd loopt deze vergelijking, in mijn leven althans, krom: het leven is niet zo complex als schaken. Schaken dwingt je zó om alles te overdenken. Het leven is niet zo ingewikkeld. Als je schaakt moet je altijd op je hoede zijn, het is net oorlog. Stap op een mijn en je bent klaar… Één foutje en het kan over en uit zijn. Ben ik gelukkig daarin, in die oorlogssetting?

Ik moet toegeven dat ik sinds juni 2021 bijna dagelijks heb gespeeld en het spel enorm verslavend is. Soms kan ik wel echt genieten van een comeback, een ‘geniale’ zet maar in het algemeen is het meer een gevoel van controle. Laat ik die controle nou net wat meer en vaker los willen laten. Het schaken geeft vertrouwen, alsof je wiskundige som klopt. ‘Ik heb m’n shit op orde’.

Maar man, het is zo’n mannelijke sport dat schaken. Presteren, concurreren, jezelf bewijzen, je status, je rating.

Terugkomend op de intuïtie, je gevoel volgen: is er ruimte voor spontane acties? Neen, een goede schaker is weloverwogen. Van begin tot eind, want ook als je ruim voor staat moet je oppassen voor frivoliteiten, het is zo stalemate als je niet oplet. Ook ik ben zeer competitief, dus spontane acties worden er door ervaring uitgeslepen. ‘Het maakt me niet uit of ik win of verlies’ is voor mij een naïeve gedachte, een illusie en een leugen. Dus ik kom niet uit onder het wikken en wegen als ik schaak.

Ook emoties hebben geen enkele toegevoegde waarde in het spel. Huilen heeft geen zin en lachen verandert het resultaat ook niet. Ik heb op een toernooi bij de Volewijckers (dat ik heb gewonnen) een tegenstander gehad die ik ‘De Feyenoorder’ zal noemen. Hij had in zijn leven als schaker slechts 2 keer gewonnen, van een veelvoud aan potjes. Deze 2 potjes voelde De Feyenoorder zich zielsgelukkig. Ik zette hem relatief eenvoudig schaakmat, hij was aan het klungelen. Ergens benijd ik hem: hij vindt schaken gewoon een leuk spel. Hij vindt het denken en het bedenken van oplossingen leuk. Win or lose. En eigenlijk is dat ook het belangrijkste: dat je lekker bezig bent.

Ik wil in het moment leven en dat is tegenstrijdig met in mijn hoofd zitten, overdenken wat er kan gebeuren, moet gebeuren en niet moet gebeuren. Volledig met mijn hoofd in de toekomst. Tijdens het schaken ben ik wel in de ‘flow’, maar ik kan nooit helemaal de controle loslaten zoals dat wel kan door te zingen, te dansen, te schilderen, enzovoort. Je hoort het al, ik overdenk dingen. Ironisch genoeg past schaken bij me. Dingen overdenken is een vloek en een zegen.

Schaken betekent klinisch analyseren: afstandelijk, minachtend, koel, emotieloos. Een goede schaker is als een sluipmoordenaar, met als verschil dat hij niet hoeft te vluchten na z’n moord en dat hij wordt geprezen om z’n koele uitvoering en genialiteit

William van Oorsouw
9-2-2023

KNSB competitie: SHTV 2 -Zuidoost United

Zaterdag 5 november speelden wij onze tweede wedstrijd van dit seizoen. SHTV 2 uit den haag kwam op bezoek in Groenhoven. Nadat hun laatste 2 spelers via de nooduitgang het speellokaal hadden gevonden konden we beginnen, Ik kwam redelijk passief uit de opening maar wist in het middenspel mijn tegenstander op de damesvleugel uit de tent te lokken en kreeg een gedekte vrijpion en het loperpaar. Nadat ik eerst twee torens en toen de dame had geruild was het resulterende eindspel lastig te verdedigen voor mijn tegenstander. Mijn zwartveldige loper wist uiteindelijk achter zijn pion te kruipen n en er was geen houden meer aan. Almar had al remise gespeeld terwijl Jasper had verloren. Pjotr en Rafiek wonnen wel allebei met mooie potten, dus stonden we al op 3.5 bordpunt.

Cees, Waldemar en Iwan moesten nog 1 punt over de streep weten te trekken voor de broodnodige eerste matchpunten van het seizoen. Waldemar wist gelukkig een mooie partij te winnen nadat hij met zwart rustig de aanval van zijn tegenstander afwachtte om vervolgens zelf te counteren.

Bij de bar kregen we bij 2 duvels een paar sokken cadeau dus een paar Belgische biertjes later was Iwan ook klaar. Hij moest genoegen nemen met remise na lang een stuk voor te hebben gestaan. Hopelijk konden de nieuwe sokken en bitterballen die Almar inmiddels had voorgeschoteld hem een beetje opvrolijken. Cees speelde uiteindelijk remise wat onze eindstand op 5.5-2.5 bracht. Een prima overwinning waarmee wij de valse start van vorige ronde tegen Caissa kunnen wegspoelen.

Jonathan

Verslag interne competities 2021-2022

Verslag van de Interne Competitieleider over 2021-2022

Na 2 barre coronajaren was het afgelopen seizoen weer bijna “business as usual”.
De lockdown van midden november tot midden januari gooide nog wel een beetje roet in het eten. We misten 5 vrijdagen. Het kersttoernooi verviel en de najaars- en voorjaarscompetities moesten elk met 2 rondes worden ingekort tot 16 i.p.v. 18 rondes.
Het rapid-toenooi van 4 vrijdagen met totaal 12 rondes vond gewoon doorgang en het zomer-toernooi was weer als gebruikelijk.

De najaarscompetitie had 25 deelnemers, waarvan slechts 13 tien of meer keer deelnamen.
Waarschijnlijk nog enige corona-effecten. Waldemar was weer ongenaakbaar en leed als enige geen verliespartij.
Einduitslag: 1. en winterkampioen: Waldemar Moes. 2. Jonathan van Nie. 3. Jasper Boonstra.

De voorjaarscompetitie had 23 deelnemers, waarvan maar 10 tien keer of meer deelnamen. Oorzaken mij onbekend. Ook hier was Waldemar heer en meester en leed opnieuw geen nederlaag.
Einduitslag: 1. en zomerkampioen: Waldemar Moes. 2. Jonathan van Nie. 3. Jelle Wierstra.

Het rapidtoernooi werd weer op de normale manier gespeeld (de vorige versie kende naast gewoon rapid ook voorgift en chess960 rondes).
Hier moest Waldemar in de eerste ronde het hoofd buigen voor Jonathan, die geen enkele maal verloor.
Einduitslag: 1. en rapidkampioen: Jonathan van Nie. 2. Waldemar Moes. 3. Henny Heima.

Het zomerschaak om de Max Bakkerstrofee had 25 deelnemers van wie slechts drie alle 7 rondes deelnamen. Van deze drie bereikten 2 de eerste twee plaatsen. Zoals Woody Allen ooit zei: succes is voor 80% gebaseerd op erbij zijn.
Roel Kist was na zijn nederlaag in de eerste ronde ongenaakbaar en won zes keer op rij.
Einduitslag: 1. en winnaar Max Bakkerstrofee: Roel Kist. 2. Jelle Wierstra. 3. Jonathan van Nie.

Jelle Wierstra, interne competitieleider
23-09-202

Verslag externe competities 2021-2022

Externe competities 2021-2022
Het seizoen 2019-2020 werd abrupt beëindigd door de komst van het Coronavirus.
In het seizoen 2020-2021 werd geprobeerd om dit op te starten maar ook door ditzelfde virus konden de externe competities geen doorgang vinden.
In dit seizoen konden beide competities gelukkig wel uitgespeeld worden, zij het met horten en stoten.

Chaturanga 1
Het eerste van Chaturanga zat in een poule van 9 teams. Dat betekent dus 9 rondes in plaats van 7 rondes.
Elke ronde zou een team dus vrij zijn. Helaas hadden wij geen ronde vrij tijdens de lockdown periode.
Deze vrije ronde hadden wij al in ronde 2 nadat we in ronde 1 net verloor van het derde van Caissa.
Gedurende de lockdown periode waren er twee wedstrijden gepland welke dus later ingehaald werden.
Daarnaast stond er ook een wedstrijd gepland op de dag dat er code rood was vanwege het heftige weer.
Al die drie rondes werden later in het seizoen ingehaald. Op een gegeven moment was het een puzzel om
al die wedstrijden uit te spelen wat uiteindelijk wel lukte. Er zouden 2 teams degraderen.
Bij een team was al duidelijk dat deze zouden degraderen, het derde van ENPS. Maar de tweede degradant zou pas bekend worden bij de allerlaatste speelrondes.
Wij behoorden tot 1 van de mogelijke degradanten. Wij wonnen dus van de gedoodverfde degradant en boekten ook een eclatante zege op Boven-IJ.
Bij een aantal wedstrijden viel het kwartje helaas verkeerd. Mede degradatiekandidaat de Volewijckers wist zich halverwege het seizoen te versterken met een 2300speler en een 1900 speler.
Wij hadden ook het pech dat zij hun allersterkste spelers konden opstellen tegen ons waar ze bij andere wedstrijden wel paar spelers misten.
Wijzelf waren niet eens compleet maar toch hadden we eigenlijk wel recht op 1 MP of meer maar de wedstrijd verloren we helaas toch met 3,5-4,5.
Ook tegen Amsterdam West 2 en de Amstel 1, die kampioen werden, speelden we verdienstelijk en was de kans op een resultaat zeker aanwezig maar verloren we toch nipt helaas.
Laatste wedstrijd was uit bij Amsterdam West 4 waar we moesten winnen om te handhaven.
Zij hadden zich in de ene laatste ronde veilig gespeeld. Ik zelf speelde een week vooruit en had ons team op voorsprong gezet.
De week daarna ging het ook voorspoedig. Nota bene Jouke, onze sterkste speler die helaas niet gaat uitkomen in onze teams volgend seizoen, was de enige die verloor. We
wonnen uiteindelijk overtuigend met 2-6 en zo eindigde we toch 6e van de 9 teams.
Het is een poosje geleden dat we moesten vechten voor degradatie maar aan de andere kant wel prettig dat je de laatste rondes nog ergens voor moest vechten.

Chaturanga 2
Het tweede team moest minder wedstrijden spelen en had meer lucht qua planning van de wedstrijden.
Toch moesten zij halverwege mei en eind juni nog hun rondes spelen. Dat er nog 2 rondes in mei en juni gespeeld moesten worden zou uiteindelijk de redding betekenen van dit team.
Er werden wel wedstrijden gespeeld vlak voor en na de lockdown maar door uiteenlopende redenen miste het tweede team rond die dagen behoorlijk wat spelers.
Dit had met Corona te maken. Er heerste een mate van onzekerheid waardoor gebruikelijke vaste krachten niet aan durfden te treden tijdens die wedstrijden. VAS 4 was gewoon te sterk voor deze klasse maar andere wedstrijden zou het 2e wel kansen moeten hebben. Vooral de nederlaag tegen Amsterdam West 8 was een pijnlijke.
De eerste 4 rondes verloor het team dus alle wedstrijden. In mei ging het gelukkig al voorspoedig gezien qua Corona en kon het tweede weer zijn basisspelers opstellen die de wedstrijden daarvoor het niet aandurfde.
Daarnaast kregen we ook een nieuw lid bij die de laatste 2 wedstrijden mee mocht doen met het tweede genaamd Roelof Kist. Mede door zijn inbreng wist het 2e zich toch te handhaven door twee overwinningen op Caissa 6 en Amsterdam West 7. Op Caissa 6 werd een kleine overwinning geboekt maar dit team is dan ook 3e geëindigd. Amsterdam West 7, dus niet het 8e team wat tweede werd in de klasse, degradeerde hierdoor. Hierdoor werd het 2e niet laatste maar zelfs 5e ondanks de minste bordpunten van de klasse.
Hopelijk kan het tweede team wederom zich handhaven en zijn we van de Coronaperikelen af.

KNSB team Zuid-Oost United
Mede doordat er geen rondes gepland stonden in januari hoefde er slechts 1 ronde ingehaald te worden.
Naast de gebruikelijke kampioen zou ook de meeste nummers 2 promoveren naar de derde klasse.
Gezien we de laatste seizoen steady in de top 5 eindigden konden we misschien meedingen met de promotieplekken.
Normaliter gingen er ongeveer drie beste nummers 2 door en nu waren dat er 7. Helaas hadden wij pech met de indeling.
Wij werden ingedeeld in een poule met Amsterdam Bersekers. Dit is een team met een gemiddelde rating van 2300. Zij vroegen ook dispensatie aan voor de tweede klasse maar kregen die niet en zo kwamen ze bij ons in de poule terecht.
Geen verrassingen dat zij kampioen werden in onze poule. De bottleneck was helaas de wedstrijd uit bij VAS 3.
Bij hen verloren we helaas in ronde 3 en hierdoor eindigde wij niet op de 2e maar 3e plek wat mijn inziens een prima prestatie is.
11 van de 16 MP is een prima resultaat waar we zeker tevreden mee mogen zijn.

SGA cups
Door gebrek aan interesse deed er dit jaar geen bronzen bekerteam (voor spelers met een rating van
maximaal 1550) mee. Dit zal ook gelden voor het jaar daarop. Het zilveren team (spelers met een rating tot maximaal 1900) werd ook helaas uitgeschakeld na 1 ronde. Er werd 3-1 verloren.
Het gouden bekerteam werd ook na 1 wedstrijd uitgeschakeld. We verloren net aan met 1,5-2,5 van ENPS terwijl zij gemiddeld 200 rating punten meer hebben.

KNSB Beker
Bij de eerste ronde kregen we een gunstige loting om door te gaan naar de volgende ronde. De op het papier zwakkere PCA de Damrakkers uit Utrecht werd verslagen met 3-1.
In de tweede ronde kregen we En Passant als tegenstander. Een tegenstander wiens hoogste team uitkomt in de meesterklasse waar ze 3e eindigde.
Ook al hadden ze ‘’slechts’’ twee spelers uit de meesterklasse, de gemiddelde rating van hen was bijna 2200.
Ruim 300 punten meer dan ons gemiddelde. Logischerwijs vertrokken wij dus met een 4-0 nederlaag uit Bunschoten-Spakenburg.
Het was dus een bewogen seizoen met hier en daar wat probleempjes maar aan de andere kant meer dan prima gezien we de twee seizoenen daarvoor geen competities konden afmaken.
Laten we hopen dat de Coronaproblematiek veel minder zal zijn dat dit seizoen en er 2022-2023 weer vol tegen aan te gaan.

Jasper Boonstra / 23-09-2022

Nieuwe data voor start Najaarscompetitie 2022/2023

Op vrijdag 9 september start het schaakseizoen 2022 – 2023
In Buurthuis Gein met:
Jeugd: 19:00 – 20:00 uur
Senioren 20:00 – 23:00 uur.

Willen de senioren zich svp tijdig, voor 18:00 uur, afmelden bij
de interne competitieleider Jelle Wierstra, mail: jgwierstra@gmail.com

Vrijdag 16 september Schaakavond
Jeugd: 19:00 – 20:00 uur
Senioren 20:00 – 23:00 uur

Vrijdag 23 september
Jeugd: 19:00 – 20:00 uur
Senioren 20:00 – 22:00 uur Algemene LedenVergadering

NB: De schaakavond op vrijdag 26 augustus is ter plekke
afgelast wegens het geluidvolume van de bij de culinaire
avond optredende band!

© 2023 Chaturanga

Thema door Anders Norén